Aglutinace je reakce, při které reaguje korpuskulární antigen se specifickým antisérem. Tato reakce je projevem vazby protilátky na antigen, který je součástí povrchové struktury částice. Výsledkem je shlukování částic a tvorba granulí aglutinátu, který rychle sedimentuje. Aglutinaci lze pozorovat u mikrobů nebo buněk (erytrocyty, leukocyty i jiné buňky).
Existují dva základní druhy aglutinačních reakcí: přímá a nepřímá.
Při přímé aglutinaci antisérum (protilátka) reaguje přímo s antigenní determinantou, která je přirozenou součástí povrchové membrány buněk či mikrobů. Pacientovy protilátky (především třídy IgM) reagují s antigenem za vzniku sraženiny (aglutinátu, flokulátu). Reakci lze provést na sklíčku, ve zkumavce či mikrotitrační destičce. Provádí se buď průkaz kvalitativní, nebo častěji kvantitativní. Reakce probíhá smísením obou složek v různě modifikovaném ředění. Reakci lze zvýraznit obarvením antigenní suspenze (safranin, krystalová violeť, fuchsin). Výsledek se většinou vyjadřuje pomocí titru, případně při testu kvalitativním pouze +/-. Metoda se využívá v praxi pro průkaz protilátek proti různým infekčním agens, např. tularemie, listerie, pertuse, salmonela atd.
Animace aglutinace
Video aglutinace