Kazuistika 1

Media

Alergie na potraviny versus potravinová intolerance

Mezi příznaky potravinové alergie patří vyrážky, kýchání, podrážděná pokožka, otoky, rýma, únava, průjem a zvracení. Obvykle se tyto příznaky objeví v průběhu několika minut po konzumaci, případně styku s danou potravinou, i když se mohou opozdit i o několik hodin. Potravinová alergie se vyskytuje poměrně řídce – je diagnostikována u přibližně 2,5 % populace.

Potravinové intolerance se projevují zcela jinak – reakce jsou opožděné a symptomy se mohou objevit až za několik dnů či 2–3 týdny. Je to v podstatě neobvyklá reakce těla na určité potraviny, která se může projevit několika způsoby. Někteří lidé mohou například trpět nesnesitelnými bolestmi hlavy, zatímco jiní trpí nadýmáním, migrénou, častou únavou nebo mají kožní či respirační potíže. Pochopit, že potraviny jsou katalyzátorem konkrétních symptomů, není jednoduché, protože na rozdíl od okamžitých příznaků potravinové alergie se příznaky potravinové intolerance často objevují později a někdy není lehké si uvědomit spouštěcí mechanizmus. Ve skutečnosti si mnozí lidé trpící potravinovou intolerancí, po stanovení diagnózy a po odstranění jejich problému týkajícího se potravin, uvědomují, že byli vystavení mírným příznakům potravinové intolerance po celý svůj život.

Ačkoli potravinová intolerance není životu nebezpečná, její vliv by se neměl nikdy podceňovat. Postižené osoby mají ztíženou schopnost vést normální zdravý život. Výskyt potravinové intolerance je poměrně častý – odhaduje se, že jí trpí asi 45 % obyvatel. Mnoho lidí má zkušenost s více než jedním symptomem potravinové intolerance. Příznaky bývají často nejasné a základní příčina problému, tj. potravina, není vždy správně diagnostikována.

Pokud test ukáže výsledky, které indikují zvýšenou úroveň protilátek na určitou potravinu, je vhodné vzdát se konkrétní potraviny nejméně na 3 měsíce. Následně, ale už i během těchto 3 měsíců, lze očekávat postupný ústup symptomů (příznaků). Odstranění problémové potraviny z jídelníčku umožní přehodnotit životní styl a výběr jídel. Odborník na stravu nebo dietolog může pomoci přehodnotit stravovací plán a identifikovat skupiny potravin, které by mohly ze stravovacího hlediska chybět nebo by mohly být omezující.

 Na fotografii je pozitivní výsledek v jamce s antigeny vajec (bílek, žloutek, ovalbumin), hovězího masa, kuřecího masa, makrely a tuňáka.

Výsledek reakce multiplexové analýzy

loga
Zavřít